Промова Петра Порошенка: для нас інтереси держави понад усе

Дорогі українці!

Піврічний виборчий марафон в Україні нарешті завершився. Дякую всім і кожному, хто сьогодні віддав голос за «Європейську Солідарність». Ми зробимо все, щоб виправдати довіру, яку ви надали нашій команді. Це було нелегко для нас  і для вас.

Ми були головною мішенню на цих виборах. На нас було націлене вістря російської пропаганди. На нас концентрувала увагу «п’ята колона». Проти нас за допомогою силових структур та колишніх топ-чиновників з адміністрації Януковича постійно влаштовувалися провокації. А влада при цьому крізь пальці дивилася на активність «п’ятої колони» .

На превеликий жаль,  нас, а не «Опозиційну платформу», атакували і деякі партії проєвропейського,  патріотичного спрямування.

Така лінія явно не сподобалася виборцям. Ці партії, як бачимо з результатів усіх егзит-полів, не долають п’ятивідостковий бар’єр і не потрапляють до Ради.  Шкода. Тому що вони розпорошили від 10 до 15% голосів, які перерозподіляться на користь більших партій – в тому числі і проросійських.  До виборів вони не почули нашого заклику до об’єднання. Ми тепер повинні і готові представляти у новій Раді інтереси їхніх виборців. Ми точно будемо робити все для того, щоб виправдати вашу довіру. Отже, українці,  – судячи за результатом егзит-полів – вирішили, що проєвропейська, українська, бійцівська команда, наш парламентський загін спецпризначення – потрібен у Верховній Раді.  Особисто у мене не було в цьому жодних сумнівів. Дякую, дорогі співгромадяни, ще раз дякую всім, хто підтримав нашу команду і дякую команді за потужну роботу.

Нам з вами боротися за Україну. Нам з вами зупиняти російський реванш. Нам з вами – спільно забезпечувати незворотність курсу України в Євросоюз і НАТО. Наші рішучі дії по звільненню Криму. Наші рішучі дії по звільненню Донбасу. Це – стратегічні завдання.

Стратегічне завдання – не допустити до реальної влади «Опозиційну платформу». Цих путінських маріонеток не повинно бути ані в Уряді, ані в коаліції, ані в керівництві  парламенту.  Щоб вони зсередини уряду не виконували поставлені Путіним і Москвою завдання.

Вони мають залишитися на маргінесі політичного життя і під щільною увагою спецслужб.

Ми очікуємо, що вже до ранку  всі, хто проходить до Ради, відмежуються від платформи Бойка-Медведчука і засвідчать свою позицію щодо неприйнятності співпраці з «п’ятою колоною», – так як це зробила ЄС зараз і як ми це робили під час виборчої кампанії.

Ми, «Європейська Солідарність»,  маємо всі якості, щоб не дати  втягнути Україну в реалізацію московських сценаріїв, яким ми успішно давали відсіч протягом п’яти років.

Своїм головним партнером ми вважаємо найбільш ідейно близьку до нас партію «Голос»,  якщо офіційні результати ЦВК підтвердять дані егзит-полів. Пропоную негайно стишити емоції виборчої кампанії, об’єднатися насамперед на європейській та євроатлантичній платформі.

Під час кампанії я неодноразово наголошував на тому, що ми йдемо до Верховної Ради України не за посадами.  Ми йдемо відстоювати стратегію, цінності і принципи.  Так, як ми боронили державу протягом 5 років, поки хтось займався іншими справами.

Поза формальним розподілом на владу та опозицію, ми готові до стратегічної та ситуативної співпраці з усіма, хто підтримуватиме курс на вступ до ЄС та НАТО.

Ще раз наголошую: ми – команда державників. І принцип «чим гірше, тим краще» – це точно не про нас.

Ми завжди будемо говорити одним голосом на міжнародній арені, відстоюючи наші національні інтереси. Для нас інтереси України є понад усе.

Я використаю весь досвід, знання та зв’язки, здобуті за останні роки, а також спрямую зусилля на посилення нашої міжнародної коаліції. Коаліції, яка була створена нашою командою разом з нашими партнерами. І ми не дозволимо Путіну і його «п’ятій колоні», дилетантам або популістам цю коаліцію зламати.

Я допомагатиму з підтримкою союзників, разом ми будемо протистояти російській агресії.

Ми продовжимо ефективну дипломатію в українських національних інтересах і не дамо винести Україну за дужки світових процесів, зробити її розмінною монетою у чужих іграх. Ще раз хочу наголосити про принцип “нічого про Україну без України” . Він залишається пріоритетним на порядку денному.

Пріоритетною для нас є і реалізація положень Конституції, що визначають найпершим завданням влади роботу над вступом до ЄС і НАТО. Ці зміни до Конституції зробила наша команда. Впевнений, що ця робота буле сприяти зміцненню нашої державності.

Ми знаємо, що саме на цьому шляху до Європейського Союзу слід шукати розв’язання проблем бідності, тарифів. Саме на шляху до НАТО нам треба шукати припинення агресії на Донбасі і повернення Криму в Україну – а України в Крим.

Ми знаємо, що до Верховної Ради обрано чимало депутатів різних фракцій, які так само як і ми бачать шлях України в ЄС. Коли пил від перегонів спаде, вони зможуть побачити нашу руку, яку наша команда подає для партнерства. Знаю, що у нас багато можливостей для консолідації навколо законів, потрібних економіці, соціальній сфері, освіті, охороні здоров’я.  Законів, необхідних для державотворення.  І законів для побудови інвестиційного клімату. Ми йдемо до Верховної Ради реалізовувати цю програму і готові шукати союзників.

Я пишаюсь нашою командою. Вона добре попрацювала під час кампанії і ще краще працюватиме у Верховній Раді України. Бо ви обираєте не лише тих, хто буде вас представляти в Раді, але й тих, хто буде за вас боротися. Ми вміємо це робити – і будувати, і боротися, і захищати. Ми – команда “Європейської Солідарності”, яка повністю віддана Україні.

Просто і легко не буде. У 2014 році легко теж не було. Але ми вистояли тоді, більше того – ми зробили значні кроки вперед у багатьох сферах. Хочу вас запевнити – ми точно вистоїмо й зараз. Ніхто нашу команду не зламає. Ми обов’язково доведемо до кінця справу побудови вільної, незалежної, сучасної і заможної європейської Української держави, яка стане членом НАТО та Європейського Союзу.

Час розкидати каміння минув. Настав час збирати каміння і продовжити будувати. Будувати гідне європейське майбутнє вільної, великої Української держави. Саме за це проголосували виборці. Саме для цього  «Європейська Солідарність» прийшла до Верховної Ради і виконає свій обов’язок.

Україна переможе!

Слава Україні!