Олег Барна: Новий Трудовий кодекс потребує доопрацювання через недосконалість

Розвиток суспільства вимагає зміни трудових відносин, хоча не все нове набагато краще. Про це заявив народний депутат Партії “Солідарність -Блок Петра Порошенка» Олег Барна, коментуючи зміни над Трудовим кодексом України  в коментарі телеканалу «ZIK».

«Норми Конституції Пилипа Орлика 1710 року вказують на те, що вони досить актуальні на даний час. Апелювання деяких політичних сил, що нам необхідні нові та радикальні зміни нового Трудового кодексу, порівняно з тим, що на сьогодні чинний ще Трудовий кодекс радянського зразка, то я б не сказав, що нововведені радикальні норми захистять простих працівників. Адже в новому кодексі, який фактично мав свій фундамент написання ще за Януковича, є дуже багато норм, які обмежують права працівників. В новому Трудовому кодексі передбачається обмеження прав і свобод профспілок, захисту трудових прав працівників, тому я утримався від нього. Маніпуляція тим, що зараз голосують «за основу», а потім допрацюють, мене не задовольняє, тому що є багато негативних факторів, які потрібно виправити негайно», – зазначив Олег Барна.

«За новим Трудовим кодексом скорочується період оскарження працівником неправомірних дій роботодавця, за підприємцями узаконюється такий спосіб тиску на працівників, які фактично хочуть захистити свої права під час страйку, то роботодавець може повністю зупинити підприємство, не виплачуючи заробітну плату та інше. Враховуючи нестабільність ситуації та непорядність певних роботодавців, особливо тепер, коли новим Трудовим кодексом передбачається, що роботодавець може звільнити працівника за розголошення так званої «комерційної таємниці». А що значить «комерційна таємниця»: виплата підприємством заробітної плати в конвертах чи працівники не в праві мати інформацію про заробітну плату своїх колег, щоб відповідно порівнювати оцінку своєї праці. Тому Трудовий кодекс потребує внесення багатьох правок, щоб цей законодавчий акт дійсно захищав інтереси працівників та сприяв розвитку трудових відносин та економіки. В поспіху зобов’язань перед Європою нам не потрібно приймати закони низької якості, зокрема, Трудовий кодекс. Адже він приймається на роки і вирішує долі мільйонів громадян країни», – сказав народний депутат Барна.